Rundabordssamtal med Socialdepartementet om arbetet med hiv i Sverige
Tisdagen den 11 februari träffade Hiv-Sverige tillsammans med andra organisationer statssekreterare Petra Noreback på Socialdepartementet för att diskutera arbetet med hiv i Sverige. Mötet var initierat av statssekreterare Noreback och kom till efter att Hiv-Sverige tillsammans med andra organisationer under en tid begärt uppvaktning av Socialdepartementet. Mötet syftade till att bland annat diskutera framgångsfaktorer, möjligheter och utmaningar i arbetet med hiv/sti i Sverige i ljuset av att de så kallade 95-95-95 målen uppnåtts under 2023.
Hiv-Sverige lyfte bland annat vikten av att inte slå sig till ro i förhoppning att arbetet med hiv är över och att fortsatta insatser behövs. Ett exempel är Storbritannien, som under 15 års tid uppvisat en nedåtgående trend av nya hiv-diagnoser. För fem år sedan vände trenden och antalet nydiagnostiserade fall började öka. Regeringen Starmer har därför meddelat att de satsar 365 miljoner kronor på arbetet med hiv, med start 2025. Under mötet tog Hiv-Sverige även upp att gruppen personer som lever med hiv aldrig varit större i Sverige och att vi fortfarande inte har någon person som levt ett helt liv med hiv och antiretroviral behandling. Vi betonade också att personer som lever med hiv drabbas tidigare och i större utsträckning av samsjuklighet. Här behövs insatser för att förbättra och förbereda vården på såväl region- som kommunnivå. Hiv-Sverige, tillsammans med flera andra organisationer, underströk också vikten av att fortsätta arbeta med att öka kunskapen om hiv i samhället och motarbeta det stigma som drabbar personer som lever med hiv. Att diagnostiseras med en kronisk sjukdom som utan behandling är dödlig är för många en betydande personlig omställning, vilket kräver att samhället erbjuder stöd för att skapa bästa förutsättningar för ett gott liv med hiv.
Sammantaget finns det flera utmaningar och behov inom såväl preventionsområdet som i arbetet med hiv-stigma och att öka livskvaliteten för personer som lever med hiv. En signal att Sverige återigen intar en ledarroll i arbetet med hiv är att Sverige satsar på att även nå det så kallade fjärde 95-målet; att 95 procent av personer som lever med hiv i Sverige ska ha en god livskvalitet.
Hiv-Sveriges förslag till Socialdepartementet
Hiv-Sverige lämnade i samband med mötet följande förslag till Socialdepartementet.
Att utföra en riskanalys av konsekvenserna av en nedskärning i hivanslaget
Beakta komplexitet och dynamik i analysarbetet med hiv
Ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för vård av personer som lever med hiv för att skapa en jämlik vård i hela landet
Värna ändamålsenlighet i anslaget och förordningar, för att framgent bibehålla Sveriges 95-95-95 status och kunna arbeta vidare med ett fjärde mål; att 95 procent av personer som lever med hiv i Sverige ska ha en god livskvalitet
Med anledning av den instabilitet och osäkerhet som råder i vår närhet, och att den nya amerikanska administrationen aviserat att helt upphöra eller kraftigt begränsa finansiering i form av PEPFAR och USAID, som står bakom hivläkemedel till cirka 20 miljoner personer som lever med hiv, överlämnade Hiv-Sverige också rapporten “Om hiv när krisen eller kriget kommer” som belyser hiv ur ett svenskt beredskapsperspektiv, med fokus på läkemedelsförsörjning och desinformation. Rapporten finns att läsa eller ladda ner här.
Hiv-Sverige lämnade även rapporten “Hiv i en ny tid” som belyser hiv och att leva med hiv ur ett hälsoekonomiskt perspektiv.