Leva med hiv

Här har vi samlat kunskap om att leva med hiv, hur behandlingen fungerar, vilka rättigheter den som lever med hiv har och information om att träffa andra som lever med hiv.


Vård och behandling

Alla som bor i Sverige har rätt till behandling utan kostnad.

Kostnadsfri behandling

Du har rätt till kostnadsfri behandling. Läkarbesök, provtagningar och mediciner som rör din hivinfektion är gratis. Det gäller för alla som bor i Sverige, även om du är asylsökande eller saknar papper. För andra sjukvårdsbesök och tandläkare behöver du betala som vanligt.

Delaktighet

Du har rätt att vara delaktig i alla beslut i din behandling, i samråd med läkare och sjukvårdspersonal. Det innebär att du har rätt att byta behandling om du mår dåligt av den och även rätt att kvarstå på en behandling som du är nöjd med. Dina önskemål och behov ska vara i centrum. Du har rätt att byta behandlande läkare. Om du känner att du blir illa behandlad har du rätt att göra en anmälan mot sjukvården.

Förhållningsregler

Du får förhållningsregler från din behandlande läkare som du måste följa. Du har rätt att ha en dialog om dessa och rätt till individuell prövning. Du kan överklaga beslutet från din behandlande läkare till smittskyddsläkaren i din region.

Psykisk och sexuell hälsa

Du har rätt till psykosocialt stöd och har rätt att välja vem du vill prata med. Du har även rätt till stöd kring sexualitet. Alla ställen har inte en kurator, men du har fortfarande rätt att få träffa en kurator om du vill. Prata med din läkare.

Sekretess & journalföring

Sjukvården och tolkar har tystnadsplikt och sekretess vilket innebär att ingen får prata om att du lever med hiv eller vad som sägs under dina besök. Samlad journalföring betyder att alla vårdgivare man besöker kan se vilken vård man har fått. Syftet är att underlätta behandling och ge bättre vård, det kan till exempel vara viktigt att veta hur olika mediciner samverkar. Om man inte vill ha det så har man rätt att spärra dessa uppgifter. Eftersom ens journaler då inte kan läsas av olika vårdgivare har du informationsplikt om det finns risk för överföring. Det kan vara bra att berätta för din behandlande hivläkare om du får annan vård. Du har också rätt att läsa din egen journal.

Likabehandling

Du får inte nekas vård du är i behov av på grund av att du lever med hiv. Detta gäller även privata vårdgivare som får ersättning från Försäkringskassan.

Kombinationsbehandling

Idag finns ett tjugotal hivläkemedel i fem grupper på den svenska marknaden. Genom att kombinera olika preparat får man kombinationer som är betydligt mer effektiva än enstaka läkemedel var för sig. Läkemedlen måste också ges i kombination för att hiv inte ska bli resistent mot läkemedlen.

Med välfungerande behandling sjunker virusmängden till nivåer som inte ens går att mäta. Immunförsvaret återhämtar sig oftast till det normala och smittsamheten minimeras. Behandlingen skyddar till 100 procent mot sexuell överföring. Forskningen har inte kunnat ge samma tydliga resultat för amning och överföring genom blod, men risken att hiv överförs genom sex är noll.

Regelbundna kontroller är viktigt för att upptäcka behandlingssvikt. Framför allt är det virusmängden som man mäter men det behövs även andra provtagningar för att kunna upptäcka eventuella biverkningar.

Vilken kombination är bäst?

Ofta får läkaren och patienten tillsammans prova sig fram för att hitta en kombination som ger bästa möjliga effekt och så få biverkningar som möjligt.

En vanlig ”första” kombination är att sätta in två NRTI-läkemedel plus ett NNRTI-läkemedel. En annan vanlig startkombination är två NRTI-läkemedel tillsammans med en proteashämmare.

Hos patienter som utvecklat resistens mot hivläkemedel försöker man hitta en kombination av nyare läkemedel som patientens virus inte utvecklat resistens mot. I enstaka fall kan det dock behövas fem till sex preparat för att hålla virusmängden nere.

Hivläkemedel, grupp för grupp


Dina rättigheter och skyldigheter

Juridik och lagstiftning

Diskrimineringslagstiftningen mot funktionshinder gäller dig som lever med hiv. Andra rättigheter regleras i exempelvis Smittskyddslagen samt Hälso- och sjukvårdslagen. Här kan du läsa mer om de rättigheter och skyldigheter som gäller dig som lever med hiv i Sverige.


Plusverket

Peer-support – att prata med andra i en liknande situation

Att få en hiv-diagnos berör såväl medicinska, sociala, sexuella som juridiska aspekter. Att själv veta hur man ska navigera och hantera dessa aspekter är svårt. Frågor som Vem ska jag berätta för? Vågar jag berätta Hur kommer de att reagera? är vanliga och exempel på frågor som de flesta med hiv någon gång brottats med.

Att inte bearbeta denna typ av frågeställningar leder lätt till stress och skam. Det kan resultera i att vissa som diagnostiseras och lever med hiv blir tillbakadragna och isolerar sig, med sämre psykisk hälsa som följd.

Peer-support är ett motgift till detta, och ger kunskap och verktyg för att kunna bearbeta frågor, ta beslut och skapa mer självsäkerhet i att hantera hiv. Peer-support ger också tillgång till ett nätverk med peers som befinner sig i samma situation. Tillsammans kan vi stötta och lära av varandra och leva ett bättre liv med hiv.

Positiva Gruppen Syd har tagit fram ett metodmaterial med utgångspunkt i Positively UKs arbete i Storbritannien.

Vad är peer-support?

Peer-support är en metod för att dela erfarenheter och kunskap. Syftet med peer-support är att ge stöd och bidra till utveckling, med ambitionen att hiv aldrig ska vara ett hinder.

Med peer-support ges möjlighet till att bygga förståelse och gemenskap mellan peers. Att träffa någon som lever med hiv är att träffa en person som på djupet kan förstå och relatera till den unika problematik som kommer med en hivdiagnos.

Genom att lyssna till andra som gått igenom liknande situationer kan du utveckla din egen förmåga att hantera frågor som rör hiv i din vardag.

I ett peer-möte finns inte bara möjligheterna till att känna gemenskap och empati med varandra, utan även att praktiskt kunna dela personliga berättelser som både inspirerar och ger konkreta vardagliga tips och råd. Utbytet av erfarenheter och kunskap ger också möjlighet att utveckla coping-skills för att hantera och bemöta negativa attityder och okunskap om hiv i samhället.

Träffa andra som lever med hiv

Berättelser om att leva med hiv

Positiva Gruppen Väst samlar kunskap och erfarenheter om att leva med hiv på sin hemsida levamedhiv.org

I boken Leva livet intervjuas tjugonio projektdeltagare och några av deras närstående. Det är livsberättelser som är sinsemellan olika, men just genom att de skiljer sig åt visar de tillsammans på det vardagliga med hiv. Boken är skriven av Lars Åberg.

Bokens fotograf Martine Castoriano har involverat projektdeltagarna i utformningen av bilderna till livsberättelserna. De som valt att inte vara med på bild har också kunnat påverka utformningen. Detta ger en extra dimension till berättelserna.

Du är inte ensam. Runt om i landet finns det föreningar som arbetar med att ge stöd åt personer som lever med hiv. På Hiv-Sverige har vi en anställd ombudsman. Hör av dig om du har några frågor.